Veelgestelde vragen
Waarom is Invest-NL opgericht?
Nederland moet duurzamer en innovatiever. Dat vraagt om toewijding, geduld en kapitaal. Maar dat vraagt vooral om ondernemers. Echte ondernemers met echt goede plannen voor het Nederland van de toekomst. En wij zijn er om die echt goede plannen te financieren. Wij kijken naar 2050 en zien een economie die radicaal anders is dan de economie van vandaag. Met meer aandacht voor mens, milieu, maatschappij en onze gezamenlijke toekomst. Dat vraagt om grote maatschappelijke transities, om geloven in kansen en om lange termijn denken. In vergelijking met andere landen (DU, EN en VS) is er voor deze innovatieve ondernemers in Nederland een gebrek aan risicokapitaal. Dit manifesteert zich met name bij relatief grote financieringen met grote risico’s en lange terugverdientijden.
Wat voor soort organisatie is Invest-NL, een overheidsfonds?
We zijn een privaat bedrijf. En geen overheidsfonds. We worden gefinancierd met publieke middelen. We zijn een staatsdeelneming op afstand van de overheid. Net als bijvoorbeeld de NS en Schiphol.
Maar jullie krijgen toch € 1,7 mrd. van de overheid?
Dat is ons aandelenkapitaal. De overheid (ministerie van Financiën) is onze aandeelhouder. Maar we besluiten zelf welke ondernemingen we wel of niet financieren. Niet de politiek of ambtenaren.
Gaan jullie concurrenten verdringen?
Wij denken niet in termen van concurrenten. We willen het voor andere financiers juist mogelijk maken om mee te doen aan financieringen die anders zouden blijven liggen omdat ze te risicovol zijn. Als wij bereid zijn risico te lopen en wat langer op ons geld kunnen wachten dan anderen, wordt het voor bestaande financiers mogelijk om in te stappen bij financieringen die anders niet financierbaar waren gebleven. Het op deze manier verruimen van de markt van risicokapitaal is voor ons een essentiële maatstaf voor het meten van ons succes.
Wat onderscheidt jullie van anderen?
Ons doel is Nederland duurzamer en innovatiever maken. Wij durven kansen te realiseren waar anderen afhaken. Omdat we bereid zijn risico te nemen, omdat we grotere bedragen kunnen investeren, omdat we wat langer op ons geld kunnen wachten dan anderen, omdat we toegang hebben tot Europese middelen en omdat we goede relaties hebben met overheden.
Er lijkt in de Nederlandse economie geen gebrek aan kapitaal te zijn. Hoezo zijn jullie nodig?
Inderdaad, in sommige delen van economie is er geen gebrek aan geld. Maar wie zijn oren te luisteren legt bij ondernemers die in radicale innovaties willen investeren, merkt al snel dat daar in Nederland minder kapitaal voor beschikbaar is dan in andere landen zoals DU, EN en de VS. Hierdoor laten we kansen liggen, of ondernemingen vertrekken naar het buitenland. Ook is het duidelijk dat bijvoorbeeld de energietransitie zo groot is, dat het maar de vraag is of de markt het kapitaal op kan hoesten wat voor nieuwe investeringen nodig is.
Wie kan bij jullie aankloppen? Ook grote concerns?
De ondernemers die het Nederland van morgen moeten waarmaken zijn nu misschien net begonnen. De technologie die het mogelijk moet maken staat nu nog in de kinderschoenen. Hier ligt ons werkterrein. Hier gaan wij het verschil maken. Onze focus ligt op ondernemingen die goede plannen hebben voor de energietransitie en op innovatieve snelgroeiende bedrijven (ook wel scale-ups genoemd). Op termijn breiden we dit uit. Ook multinationals mogen bij ons aankloppen maar zij zullen in het algemeen gesproken minder snel verlegen zitten om kapitaal dan het midden- en kleinbedrijf.
Er wordt gesproken over een investeringsfonds fonds van tientallen miljarden. Wat voeg je nog toe met 1,7 miljard?
Daar valt weinig over te zeggen zo lang de plannen voor dat fonds nog niet concreet zijn. Over één belangrijk verschil tussen Invest-NL en het fonds hebben de ministers zich al wel uitgelaten. Invest-NL investeert namelijk alleen als er sprake is van een rendabele businesscase, zij het met veel risico’s omgeven. Invest-NL wil het geld dus ook terug kunnen verdienen. Het fonds geeft juist geld uit als iets maatschappelijk wel rendabel is maar het niet in een business case valt te gieten waarmee het voor private investeerders rendabel wordt; dat geld komt ook niet meer terug in het fonds.
Kom ik in aanmerking voor een financiering via Invest-NL?
Heb jij een goed business plan om Nederland duurzamer of innovatiever te maken? Check onze voorwaarden hier. Voldoe je aan onze voorwaarde, beantwoord de vijf vragen in onze Quickscan en zie direct of je in aanmerking kan komen voor een financiering bij Invest-NL.
Wat voor financieringsvormen bieden jullie aan?
Onze financieringsvormen vind je hier: financieringsvormen.
Ik heb mijn business plan toegestuurd, maar nog niks vernomen van jullie?
Dat is vervelend om te horen. Wij proberen altijd binnen twee weken met een reactie te komen maar het kan zijn dat er iets mis is gegaan. Heb jij twee weken of langer geleden een plan ingediend en nog niks van ons vernomen? Stuur ons een e-mail ( [email protected] ) met hierin nogmaals je uitgebreide business plan met duidelijke financieringsvraag.
Ik heb een financieringsvraag maar nog geen uitwerkt businessplan, kunnen jullie mij helpen?
Om je financieringsvraag in behandeling te nemen hebben wij een uitgebreid businessplan nodig met een duidelijke financieringsvraag. In dit plan komen zaken naar voren als wat de techniek is, wat de kwaliteiten van het team zijn, in hoeverre het bedrijf gevalideerd is en natuurlijk een financieel model. Hier kun je een business plan format vinden wat wij hebben ontwikkeld. Deze hoeft u niet één op één over te nemen maar zorg er wel voor dat alle elementen terugkomen.
Wat zijn de focus gebieden van Invest-NL?
Onze primaire focusgebieden zijn Biobased en Circulaire Economie, Carbonneutrale Economie, Agrifood, Deep Tech en Life Science & Health. Ga voor een beschrijving naar Focusgebieden.
Hoeveel hebben jullie ondertussen geïnvesteerd in ondernemingen?
Ga naar onze portefeuille om te zien wat onze investeringen zijn.
Voor wie is de financiering met de InvestEU-garantie bedoeld?
Deze financiering is voor kleine en middelgrote ondernemingen. Lees hier meer over de InvestEU garantie.
Ik heb een vraag over het jaarverslag van Invest-NL. Met wie kan ik contact opnemen?
Vragen en opmerkingen met betrekking tot de inhoud of publicatie van een jaarverslag? Neem contact op met onze Pers afdeling. Stuur een mail naar [email protected]. Naar Jaarverslag 2023.
Heb je een andere vraag, stuur dan een mail naar [email protected]. Heb je een mededingingsklacht, lees dan onze Mededingingsklachtenregeling.