LeydenJar Technologies
Invest-NL neemt deel in een investeringsronde voor LeydenJar Technologie. De financiële injectie is nodig om de unieke technologie verder te ontwikkelen en de batterijenfabriek van LeydenJar te kunnen opschalen. Hiermee bereidt LeydenJar zich voor op massaproductie tegen een competitieve prijs. Christian Rood (mede-oprichter en algemeen directeur van LeydenJar Technologies) en Michiel Jonkman (senior investment manager bij Invest-NL) vertellen over deze ontdekking van Nederlandse bodem.
Investeren in een unieke ontdekking van Nederlandse bodem; batterijcellen met de hoogste energiedichtheid ter wereld
Invest-NL neemt deel in een investeringsronde voor LeydenJar Technologie. De financiële injectie is nodig om de unieke technologie verder te ontwikkelen en de batterijenfabriek van LeydenJar te kunnen opschalen. Hiermee bereidt LeydenJar zich voor op massaproductie tegen een competitieve prijs. Christian Rood (mede-oprichter en algemeen directeur van LeydenJar Technologies) en Michiel Jonkman (senior investment manager bij Invest-NL) vertellen over deze ontdekking van Nederlandse bodem.
LeydenJar heeft een duidelijke ambitie; het mogelijk maken van schone batterijcellen met de hoogste energiedichtheid ter wereld op basis van pure silicium anodefolie. De technologie van LeydenJar zorgt voor batterijen met 70% meer energieopslag in vergelijking met de beste batterijen in de huidige markt.
We hebben simpelweg betere batterijen nodig voor betere producten
Christian praat met passie over het product: “Onze samenleving heeft behoefte aan veel betere batterijen om de elektrificatie mogelijk te maken binnen de transitie naar een duurzame economie. We hebben simpelweg betere batterijen nodig voor betere producten. Van specialistische medische producten, consumenten elektronica die slimmere toepassingen mogelijk maakt tot elektrische auto’s de een groter bereik hebben of elektrisch kunnen vliegen... Dat is alleen mogelijk met batterijen met een hogere energiedichtheid. Dat willen we met z’n allen graag, maar lukt tot nu toe nog niet zo goed. En dat ligt – om het even technisch te maken – aan het materiaal waarvan een batterij gemaakt is. Die bestaat uit diverse lagen die steeds als minpool en pluspool fungeren en waartussen lithium ionen heen en weer pendelen bij het opladen en ontladen van de batterij. De bottleneck voor het opslaan van meer lithium ionen, en dus energie, is de minlaag. Die bestaat traditioneel uit koolstof en koper en wij vervangen dat door silicium en koper. De rest van de batterij blijft hetzelfde.
Daarmee hebben we aangetoond de energiedichtheid met 70% te kunnen verbeteren in een industrie die de energiedichtheid gemiddeld met 3% per jaar verbeterd. We zijn uniek omdat we 100% silicium aan het koper kunnen toevoegen. Dat is nog niemand gelukt.”
Om de unieke technologie verder door te ontwikkelen en de fabriek van LeydenJar te kunnen opschalen was een investering nodig. Christian vult aan: “met de investering kunnen de stap naar massamarkten voor onze technologie zetten. Dat bestaat uit drie aspecten: het verrichten van R&D om de batterij efficienter en zo langer te laten functioneren, het ontwerpen, bouwen en benutten van een nieuwe machine om op industrieel niveau anode rollen te produceren en het vergroten van onze organisatie zodat we kwalificatie projecten op grotere schaal aankunnen.”
Nederlandse en Amerikaanse investeerders namen deel aan de investeringsronde van € 22 miljoen. Uiteindelijk neemt Invest-NL voor € 5 miljoen deel. Toetreders in deze Series A investeringsronde zijn naast Invest-NL, YARD ENERGY, Catalus Capital, ING Sustainable Investments en Somerset Capital Partners. Bestaande investeerders (onder andere BOM, Stichting Doen en PVS Investments) investeren ook verder in het bedrijf.
Christian kwam in de voorbereiding van de nieuwe financieringsronde in eerste instantie in contact met Frits de Vries, Senior Business Development Manager bij Invest-NL. Christian: “Frits bleek de hightech sector goed te kennen en herkende onze potentie in de markt. En dat is niet vanzelfsprekend voor investeerders want we zijn een typisch deeptech bedrijf met de basis in een innovatie binnen TNO.” Michiel vult aan: “Frits wees mij op LeydenJar. Dat was in 2019. We hebben vervolgens rustig een relatie opgebouwd voordat LeydenJar in 2021 met een hele concrete vraag bij ons kwam.”
Het proces heeft tijd nodig. Christian: “Invest-NL is een grondige, professionele club met een lange termijn blik. Het duurt best lang om een investeringstraject te doorlopen. Eenmaal aan boord is Invest-NL een zeer kundige investeerder met goed oog voor de mensen. We zijn nu een half jaar onderweg samen. Het bevalt goed.” Christian en Michiel werken intensief samen: “Michiel begrijpt de praktijk van andere investeerders. Dat is heel belangrijk. Aan boord heeft Michiel actief suggesties gedaan om ons te helpen de beheersing van de forse groei voor te bereiden. Investeren vraagt niet alleen om begrip van cash flow modeling en de techniek, maar natuurlijk ook van team dynamics en hoe ondernemers hun aandacht over extreem veel zaken moeten alloceren en voortdurend keuzes moeten maken. Dat werkt goed. Ook is hij materieel geweest in de samenstelling van onze raad van commissarissen.”
We gaan beiden voor de lange termijn
De relatie tussen LeydenJar en Invest-NL heeft zeker toekomst. Michiel: “LeydenJar is afkomstig uit de wetenschap. Maar ze hebben ook een zeer goed oog voor de commerciële kansen van haar product. Deze zeldzame mix tussen wetenschap en commercie levert bijna zonder uitzondering interessante gesprekken op over onderwerpen van techniek tot organisatieontwikkeling tot strategie. De start is uitzonderlijk sterk geweest, waarbij LeydenJar in hele korte periode een paar belangrijke ‘wins’ heeft geboekt. We kijken dan ook met veel plezier uit naar onze samenwerking, waarbij we LeydenJar zullen ondersteunen waar mogelijk. Christian: “We gaan beiden voor de lange termijn. Als LeydenJar goede voortgang blijft tonen, kan Invest-NL mee investeren in de groei, dat maakt ons tot partners.”
Over LeydenJar TechnologiesVestigingsplaats: Leiden De financiële injectie is nodig om de batterijfabriek te kunnen opschalen en de technologie verder door te ontwikkelen. Hiermee bereidt LeydenJar zich voor op massaproductie tegen een competitieve prijs. Het uiteindelijke doel is de energietransitie te versnellen met innovatieve batterijtechnologie. De technologie van LeydenJar zorgt voor batterijen met 70% meer energieopslag dan de beste batterijen die nu in de markt aangeboden worden. Dit betekent dat een elektrische wagen beduidend meer afstand kan afleggen voordat hij weer aan het stopcontact moet. Ook is de batterij geschikt voor snelladen, zodat je binnen een kwartier weer op de weg bent. Daarnaast hoeft een smartphone minder vaak aan de oplader en in de toekomst kunnen zelfs vliegtuigen elektrisch vliegen. Onderscheidende bijkomstigheid is dat het maakproces van deze batterijen ook nog eens fors duurzamer is dan van ‘gewone’ li-ion (oplaadbare) batterijen en er dus veel minder CO2 bij vrij komt tot wel 85%. |
Contact
Heb jij een vraag over deze case? Neem dan contact met me op.
Michiel Jonkman
Senior Investment Manager Invest-NL